Gastblogpost: Uniek voedingsgedrag van Aziatische kukri-slangen die kikkers en padden strippen

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Gastblogbericht door Henrik Bringsøe

In september 2020 rapporteerden we het eerste bewijs voor nieuw ontdekt gedrag bij slangen, aangezien we uitgebreide fotografische documentatie hebben verstrekt, die een macabere voedingsstrategie van Aziatische kukri-slangen van de soort aantoont Oligodon fasciolatus, de kleinbandige Kukri-slang: een slang die de buik van een pad opensnijdt, zijn kop erin steekt en de organen van de pad eruit trekt die vervolgens worden ingeslikt.

Een kleinbandige Kukri-slang valt een geschilderde gravende kikker aan, die zijn longen opblaast. De slang maakt rotaties om zijn eigen longitudinale lichaamsas (“death rolls”), terwijl hij bijt en de buik van de kikker vasthoudt. Video door Navapol Komanasin.

Dit wordt gedaan terwijl de pad leeft en het kan enkele uren duren voordat hij sterft! We hebben nu nieuw bewijs geleverd dat twee andere soorten kukri-slangen ook dit hoogst ongebruikelijke gedrag vertonen: Oligodon formosanus, de Taiwanese Kukri-slang en Oligodon ocellatus, de Ocellated Kukri-slang. Deze drie soorten zijn nauw verwant en behoren tot dezelfde soortgroep in het geslacht Oligodon.

Bij twee gelegenheden in Hong Kong werd een Taiwanese Kukri-slang waargenomen die kikkers van de soort uithaalde Kaloula pulchra, de geschilderde gravende kikker of gestreepte brulkikker. In één geval had de slang de buik van de kikker opengesneden en zijn kop diep in de buik van de kikker gestoken. In deze positie voerde de slang herhaalde rotaties uit om zijn eigen lengteas, ook wel “death rolls” genoemd! Wij geloven dat het doel van deze dodenrollen was om organen uit te scheuren om vervolgens te worden ingeslikt. In het andere geval waren de organen van de kikker uit zijn buik geduwd.

Een Taiwanese Kukri-slang met zijn kop diep begraven in de buik van een geschilderde gravende kikker. Aanvankelijk beweegt de kikker zijn lange vierde teen van de linkerachterpoot 21 keer op en neer. Tijdens de daaropvolgende actieve strijd maakt de slang drie “dodenrollen”. Video door Jonathan Rotbart.

In Noordoost-Thailand werd ook een kleinbandige Kukri-slang waargenomen die een geschilderde gravende kikker at, maar hij slikte de kikker in zijn geheel door. Die slang voerde ook doodsrollen uit, hoewel we dat gedrag nog nooit eerder hebben gezien bij deze soort kukri-slang (deze soort werd behandeld in onze 2020-paper). Deze kikker wordt niet als giftig beschouwd en wordt ook door andere slangen gegeten. Wij zijn van mening dat de grootte van de prooi cruciaal is om te bepalen of de breedte van de opening het mogelijk maakt dat grote prooien in hun geheel worden ingeslikt door kukri-slangen. Als de prooi te groot is, kan de slang een kikker of pad verwijderen om de organen in te slikken. Daarna zal de slang wellicht de rest van de kikker of pad kunnen opslokken.

In weer een nieuwe krant, beschrijven en illustreren we de Ocellated Kukri-slang die de giftige pad Aziatische zwartgevlekte pad eet (Duttaphrynus melanostictus) in Vietnam. Aanvankelijk werd de kop van de grote slang langs zijn ogen in de buik van de pad begraven, maar uiteindelijk slikte de slang de pad in zijn geheel door, ondanks zijn giftigheid. We interpreteren dit gedrag dat kukri-slangen in feite resistent zijn tegen de hartglycosidetoxines van de padden. Bovendien worden padden alleen ontdaan van hun ingewanden als ze te groot blijken te zijn om heel te worden doorgeslikt.

Een Ocellated Kukri Snake doorboorde eerst deze giftige Aziatische gewone pad en begroef zijn kop diep in de buik van de amfibie, omdat hij waarschijnlijk de organen aan het eten was. Echter, zoals te zien is op de foto, slikte de kukri-slang de pad in zijn geheel door.
Foto door James Holden.

We suggereren dat het unieke gedrag van het uithalen van kikkers en padden en het eten van hun organen mogelijk specifiek is geëvolueerd in een groep kukri-slangen genaamd de Oligodon cyclurus groep of clade omdat het nu is opgenomen in drie van zijn soorten, namelijk: Oligodon fasciolatus, Oligodon formosanus en Oligodon ocellatus. We hopen dat toekomstige waarnemingen aanvullende aspecten van de fascinerende voedingsgewoonten van kukri-slangen aan het licht zullen brengen, hoewel we ze inderdaad gruwelijk kunnen noemen.

*

Meer video-opnames bekijken van het unieke, zij het behoorlijk gruwelijke, gedrag van de slangen dat werd verstrekt als aanvullende bestanden bij een van de besproken onderzoekspapers.

*

Volg Herpetozoa op Twitter en Facebook.

*

Onderzoeks papieren:

Bringsøe H, Suthanthangjai M, Suthanthangjai W, Lodder J, Komanasin N (2021) Gruwelijk tweetal kukri rippers: Oligodon formosanus (Günther, 1872) en O. fasciolatus (Günther, 1864) eten Kaloula pulchra Gray, 1831 door het verwijderen van de ingewanden of door het in zijn geheel door te slikken. Herpetozoa 34: 49-55. https://doi.org/10.3897/herpetozoa.34.e62688

Bringsøe H, Holden J (2021) Nog een andere kukri-slang die een anuran-buik doorboort: Oligodon ocellatus (Morice, 1875) eet Duttaphrynus melanostictus (Schneider, 1799) in Vietnam. Herpetozoa 34: 57-59. https://doi.org/10.3897/herpetozoa.34.e62689

creditSource link

Stefaandeclerck
Logo
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare