Veelvoorkomende fouten bij het houden van reptielen

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Welke fouten maken mensen vaak als het gaat om het houden van reptielen?

Reptielen worden beschouwd als exotische huisdieren en hebben als zodanig specifieke en speciale zorgvereisten. Hoewel de meeste eigenaren van gezelschapsdieren de best mogelijke zorg voor hun reptiel willen geven, zijn er veel voorkomende fouten die worden gemaakt wanneer ze dit proberen. Dit artikel gaat in op de meest voorkomende fouten die we bij Backwater Reptiles zien en wat u in plaats daarvan zou moeten doen.

Temperatuur en vochtigheid

Wist u dat temperatuur en vochtigheid een van de moeilijkste omgevingsfactoren zijn om goed te krijgen als het gaat om omstandigheden in gevangenschap? Verschillende reptielensoorten komen uit verschillende omgevingen en hebben daarom verschillende voorkeuren als het gaat om de ideale temperatuur en luchtvochtigheid.

Houd één ding in gedachten bij het aanpassen van temperatuur- en vochtigheidsniveaus – zoekmachines zijn je vriend! Als u niet zeker weet wat een goed assortiment is voor uw specifieke huisdier, raden we u aan om eenvoudig te zoeken. Er zijn veel fokkers, dierenwinkels en hobbyisten met websites en artikelen om u te helpen erachter te komen wat uw huisdier nodig heeft.

Het is ook relatief eenvoudig om te weten of uw reptiel aanpassingen nodig heeft. Reptielen die niet genoeg vocht in hun omgeving hebben, zullen problemen hebben met verharen. Slangen zullen bijvoorbeeld niet in een complete buis vervellen of hun oogkappen behouden. Hagedissen zullen in een constante staat van vervelling lijken te zijn. Er zijn ook andere waarschuwingssignalen, waaronder saaiheid of gebrek aan kleur.

Gebruik misters, thermometers en warmte-elementen zoals lampen om het juiste evenwicht voor uw specifieke dier te creëren.

Behandeling en menselijke interactie

Huisdierreptielen zijn niet gedomesticeerd. We herhalen – huisdierreptielen ZIJN GEEN gedomesticeerde dieren.

Dit betekent dat velen van hen het niet leuk vinden om uit hun verblijf te worden gehaald om ‘mee te spelen’. Het zal hen alleen onnodig gestrest maken. Er zijn nogal wat soorten reptielen die prima met mensen omgaan, waaronder: baardagamen, balpythons, de meeste schildpadden, luipaardgekko’s, korenslangen, savanne-monitors en kuifgekko’s. Er zijn echter veel soorten die mensen verwerven en waarvan wij persoonlijk vinden dat ze het beste als sierhuisdier kunnen worden achtergelaten.

Hoewel het waar is dat je met veel reptielen kunt werken om aan mensen te wennen, raden we je aan om de lichaamstaal van je huisdier goed te lezen voordat je er constant mee omgaat. Kortom: niet alle reptielen houden ervan om geaaid, vastgehouden of aangeraakt te worden.

gebruik discretie bij het omgaan met reptielen

Dieet en het verstrekken van supplementen

Eerlijk gezegd hebben de meeste huisdierreptielen supplementen nodig om in gevangenschap in topconditie te blijven. De enige uitzondering hierop zijn slangen die totale voeding van hun prooi krijgen.

De meeste mensen zijn zich er misschien niet eens van bewust dat reptielen vitamines nodig hebben. Calcium en vitamine D zijn uiterst belangrijk, vooral als het gaat om de gezondheid en groei van de botten. We raden u aan uw voederinsecten dienovereenkomstig te bestuiven met een geschikt supplement, afhankelijk van of uw huisdier binnen of buiten is.

Houd ook rekening met dieetwensen bij het bereiden van de maaltijden van uw reptiel. De meeste reptielen die gewoonlijk als huisdier worden gehouden, zijn bijvoorbeeld insecteneters, maar sommige zijn vegetariërs en sommige zijn alleseters en hebben een mengsel van vegetatie en dierlijke eiwitten nodig in hun dieet. Maak niet de fout om te veel eiwitten aan een alleseter te geven – dit kan funest zijn voor hun lever.

We raden u ook aan om het soort insecten dat u uw huisdier voedt door elkaar te halen. Krekels en kakkerlakken zijn geweldige nietjes, maar er zijn voordelen voor andere voederinsecten. Afhankelijk van de soort zijn soms ook knaagdieren of eieren een goede aanvulling. Afwisseling is de sleutel en maar al te vaak zien we mensen hun reptiel keer op keer hetzelfde voedsel proberen te geven tot het punt waarop het dier iets anders wil en in hongerstaking gaat.

UV-verlichtingsvereisten

Wist je dat sommige reptielen absoluut volledig spectrum UV-verlichting nodig hebben om gezond te zijn? Andere soorten hebben het niet per se nodig.

In de loop der jaren hebben we geleerd dat veel mensen de fout maken om niet voor de juiste UV-stralen te zorgen. Dit kan onder andere leiden tot metabole botaandoeningen.

Om te voorkomen dat u deze fout maakt, raden we u altijd aan om het huisdier dat u zoekt te onderzoeken voordat je koopt. Let op of het UV-stralen, warmtelampen of beide nodig heeft.

Over het algemeen hebben de meeste hagedissen, schildpadden en schildpadden full-spectrum verlichting nodig. Er zijn natuurlijk uitzonderingen en hier komen kennis en onderzoek om de hoek kijken.

De meeste slangen hebben geen UV-verlichting nodig, maar dit is geen vaste regel. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om voor korenslangen UV-verlichting te geven, maar andere fokkers zweren dat het niet nodig is. Als er discussie is over de vraag of uw specifieke huisdier wel of niet UV-verlichting moet hebben, raden wij u aan om deze ter wille van de veiligheid aan te brengen. Met andere woorden, beter om veilig te zijn dan sorry als het gaat om deze veelgemaakte fout.

Het juiste type behuizing

Een andere veel voorkomende fout die we vaak zien, is dat mensen de verkeerde soort tank, vivarium of verblijf voor hun reptiel kopen. Grootte, oriëntatie en levensstijl zijn allemaal elementen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een behuizing.

Kameleons hebben bijvoorbeeld een zeer specifiek type kooi nodig dat luchtstroom en ventilatie mogelijk maakt, terwijl de luchtvochtigheid en vochtigheidsgraad voldoende behouden blijven. Daarom raden we altijd gaasbehuizingen aan voor kameleons van alle soorten, met uitzondering van dwergkameleons.

Een andere factor waar eigenaren vaak geen rekening mee houden, is de levensstijl van hun huisdier. U zou bijvoorbeeld geen aquatische of zelfs semi-aquatische omgeving willen bieden voor een woestijnhagedis zoals een uromastyx. Bovendien hebben dieren met een boomachtige levensstijl een klimruimte en accessoires nodig, dus hun kooien moeten verticaal georiënteerd zijn. Het is een veel voorkomende fout om te denken in termen van menselijk comfort en een boombewonend dier een kooi te geven met veel vloeroppervlak maar weinig bewegingsruimte.

Substraat is ook een heel belangrijk huisvestingselement dat veel mensen verkeerd krijgen. We schrijven deze fout toe aan de schijnbaar eindeloze opties voor substraat en het debat onder eigenaren over wat het beste werkt voor hun dieren in hun eigen huis. Houd er rekening mee dat de meeste substraten worden aanbevolen, waardoor er veel ruimte is voor fouten.

Een substraatfout die we keer op keer zien, is opname door het dier. Als uw substraat te klein is of als u uw huisdier voedt binnen de omheining, is er altijd een kans op onbedoelde opname. Dit kan na verloop van tijd gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals impactie.

Als het om substraat gaat, raden we uiteindelijk eenvoudige, gemakkelijk te reinigen en praktische opties aan. Kies iets waarmee uw huisdier zijn natuurlijke activiteiten kan uitvoeren (bijv. graven), maar zorg er ook voor dat het niet in de weg zit.

Ten slotte maken sommige eigenaren de fout om het verblijf van hun reptielen te veel te versieren. In werkelijkheid is barer beter als het gaat om het houden van reptielen. Tenzij je een hele kamer toewijdt of een speciale bio-omheining creëert met veel toeters en bellen, hebben de meeste reptielen het absolute minimum nodig om gelukkig en gezond te blijven.

Omdat het verblijf van uw reptiel bijvoorbeeld een warme, zonnebadende zijde en een koelere, omgevingstemperatuurzijde moet hebben, raden we u aan om twee schuilplaatsen te voorzien. Als uw reptiel in bomen leeft, zijn enkele items nodig om op te klimmen. Een waterschaal is een ander kooimeubelstuk dat ook voor de meeste reptielen nodig is. Maar afgezien van deze genoemde items, moeten de inrichting en het meubilair van de kooi minimaal, lichtgewicht en gemakkelijk schoon te maken zijn. Dit is voor de veiligheid van het dier. Te veel decor kan uw huisdier verpletteren of per ongeluk verwonden.

reptielen kooi decor

Netheid

Het lijkt misschien gezond verstand, maar reptielenhuizen moeten worden schoongemaakt, net als menselijke huizen.

Hoewel het geen noodzaak is om watervlekken van glazen tanks te verwijderen, is het noodzakelijk om ontlasting te verwijderen en huid af te werpen. U wilt niet in uw eigen afval leven, dus waarom uw huisdier?

Het is een veelgemaakte fout om te denken dat reptielenkooien niet schoongemaakt hoeven te worden, simpelweg omdat reptielen doorgaans onderhoudsarme huisdieren zijn. U hoeft de kooi van uw huisdier niet elke week te schrobben en te desinfecteren, maar het schoonmaken van de plekken is essentieel en de volledige tank moet indien nodig worden schoongemaakt.

speciale kooien voor babykameleons

Conclusie

Nu we enkele van de grootste fouten die we nieuwe reptieleigenaren zien maken, hebben geschetst en besproken, hopen we dat het je kan helpen om dezelfde fouten te voorkomen.

Gelukkig, als er iets moet worden gecorrigeerd, zal het gedrag van je reptiel je dit meestal laten weten. En de meeste van deze veelvoorkomende fouten in de veehouderij zijn heel eenvoudig te corrigeren als u ze binnen een redelijke tijd opmerkt.

creditSource link

Stefaandeclerck
Logo
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare