Welk geslacht is mijn tarantula?

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Hoe weet ik welk geslacht mijn tarantula is?

Het is heel gemakkelijk om het geslacht te bepalen van een kat, hond of ander zoogdier dat gewoonlijk als huisdier wordt gehouden. Spinachtigen hebben echter geen waarneembare externe markers die hun geslacht duidelijk bepalen. Het kost wat meer speurwerk om erachter te komen wat het geslacht van je tarantula is. Hier is een hint: je moet het vervelde exoskelet van je spin behouden!

Welke eigenschappen kan ik gebruiken om het geslacht van mijn tarantula te identificeren?

Hoewel het eigenlijk alleen nuttig is voor zeer ervaren vogelspinhouders, is het mogelijk om de onderkant van de buik van een vogelspin te onderzoeken om het geslacht te helpen beoordelen. Dit vereist echter een zeer goed gezichtsvermogen, veel ervaring en een rustige spin waarmee je hem zonder stress of vergelding kunt omdraaien. Het is ook noodzakelijk om een ​​spin te hebben met een beenspanwijdte van minstens vijf centimeter. Om die redenen raden we deze methode af om het geslacht van de spin te bepalen.

Als je een volledig volwassen tarantula hebt, kun je ook identificerende eigenschappen gebruiken die alleen mannen bezitten om het geslacht te helpen bepalen. De meeste mannelijke vogelspinnen ontwikkelen bijvoorbeeld zogenaamde “bokshandschoenen” en scheenbeenhaken aan hun benen. Ze zullen er ook langer en slanker uitzien dan vrouwtjes. Nogmaals, we willen graag vermelden dat deze eigenschappen tijd en ervaring vergen om te herkennen en voor de meeste eigenaren meestal geen goede methode zijn om het geslacht te bepalen.

Grootte is een andere eigenschap die kan worden gebruikt als je naar een volwassen vogelspin kijkt. Vrouwtjes zijn meestal groter en leven ook veel langer dan mannen. Dit maakt ze behoorlijk gewaardeerd in de hobbyistengemeenschap. Deze eigenschap is echter niet handig als je te maken hebt met jonge spinnen die niet veel vervellingen hebben ondergaan.

juveniele vogelspin

Hoe gebruik ik het vervelde exoskelet van mijn tarantula om het geslacht te bepalen?

Houd er rekening mee dat in tact vervellen een beetje moeilijk te verkrijgen kan zijn. Zodra je spin klaar is met vervellen, wil je de vervelling vastzetten terwijl deze nog steeds semi-plooibaar is. Als je de rui te lang laat uitdrogen, kan deze afbrokkelen als je er beter naar probeert te kijken.

Als je eenmaal je vervelling bij de hand hebt, moet je tussen de eerste set boeklongen of ademhalingsorganen kijken. Vrouwelijke spinnen hebben een spermathecae, een speciaal orgaan waar het vrouwtje sperma opslaat totdat ze klaar is om eieren te leggen. Mannetjes missen dit orgaan en de vervelling zal in dit gebied glad lijken.

Niet alle spermathecae zien er hetzelfde uit in verschillende spinsoorten. Voor de meeste soorten lijkt het op een flap of kleine uitsteeksels. Nogmaals, je weet dat je een mannelijke spin hebt als deze plat en glad is in het gebied tussen de boeklongen.

Houd er rekening mee dat het onderzoeken van de rui van een tarantula de enige beproefde methode is om het geslacht nauwkeurig en zonder mankeren te bepalen. Je kunt zeker andere indicatoren gebruiken om weloverwogen gissingen te maken, maar vervellingen zijn de beste manier om te weten of je een mannelijke of vrouwelijke spin hebt.

volwassen Mexicaanse vuurpoottarantula

Wanneer is mijn tarantula oud genoeg om het geslacht te weten?

Er is momenteel geen bekende en betrouwbare methode om het geslacht van een babytarantula of spiderling te bepalen. Ze zijn niet alleen erg moeilijk stil te houden, ze zijn zelfs nog moeilijker om visueel nauwkeurig genoeg te onderzoeken om elke vorm van beoordeling te maken.

Spiderlings hebben hun geslachtsorganen ook nog niet volledig ontwikkeld, dus er zijn meer vervellingen nodig voordat je de spin zelf of zijn exoskeletten kunt onderzoeken op eigenschappen om het geslacht te bepalen.

Meestal kun je beginnen met het bepalen van het geslacht van de spin wanneer je merkt dat deze groot genoeg is om een ​​volledig intacte vervelling achter te laten. Om er precies achter te komen of je spin mannelijk of vrouwelijk is, moet je de rui van heel dichtbij bekijken en behandelen. Dus hoe groter de rui, in theorie, hoe gemakkelijker je het geslacht kunt bepalen.

tarantula vervellen

Conclusie

Helaas kun je het geslacht van je vogelspin niet achterhalen door hem ondersteboven te houden en zijn buik te onderzoeken. Spinnen die gewoonlijk als huisdier worden gehouden, bezitten eenvoudigweg geen eigenschappen die hen gemakkelijk als mannelijk of vrouwelijk zouden kunnen identificeren, zoals de meeste zoogdieren.

Om erachter te komen of je tarantula een jongen of een meisje is, moet je wachten tot de spin wat volwassener is geworden. Je moet ook een afgeworpen exoskelet bewaren, zodat je het nauwkeurig kunt onderzoeken.

Dus, tenzij je het geslacht van je spin al weet, raden we je ten zeerste aan om hem een ​​genderneutrale naam te geven!

creditSource link

Stefaandeclerck
Logo
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare