Nieuwe dodelijke slang uit Azië vernoemd naar personage uit Chinese mythe ‘Legend of White Snake’

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

In 2001 stierf de beroemde herpetoloog Joseph B. Slowinski aan een slangenbeet door een onvolwassen zwart-wit gestreepte krait, terwijl hij een expeditieteam leidde in het noorden van Myanmar. De krait die zijn dood veroorzaakte, wordt nu bevestigd als behorend tot dezelfde soort die is geïdentificeerd als een nieuwe giftige slang voor de wetenschap, na een onderzoek van monsters die tussen 2016 en 2019 zijn verzameld in Yingjiang County, provincie Yunnan, China.

De nieuwe krait-soort, gevonden in Zuidwest-China en Noord-Myanmar, wordt beschreven door Dr. Zening Chen of Guangxi Normal University, PhD-kandidaat Shengchao Shi, Dr. Li Ding van the Chengdu Instituut voor Biologie aan de Chinese Academie van Wetenschappen, Dr. Gernot Vogel van de Vereniging voor Zuidoost-Aziatische Herpetologie in Duitsland en Dr. Jingsong Shi van de Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology aan de Chinese Academie van Wetenschappen. Hun studie is gepubliceerd in het open access, peer-reviewed tijdschrift ZooKeys.

De nieuwe krait-soort Bungarus Suzhenae. Foto door Dr. Li Ding

De onderzoekers besloten de nieuwe soort een naam te geven Bungarus suzhenae – Suzhen’s krait, naar de mythische figuur van Bai Su Zhen (白素贞) – een krachtige slangengodin uit de traditionele Chinese mythe’Legende van de witte slang (白蛇传)’.

De legende zegt dat, na duizenden jaren magische kracht te hebben uitgeoefend, de witte slang Bai Su Zhen zichzelf veranderde in een jonge vrouw en verliefd werd op de menselijke man Xu Xian. Samen runden ze een ziekenhuis en redden ze veel mensenlevens met medicijnen en magie. Deze liefde tussen godin en mens werd echter verboden door de godenwereld en uiteindelijk werd Bai Su Zhen voor eeuwig in een toren opgesloten. Sindsdien beschouwen de Chinezen haar als een symbool van ware liefde en goedhartigheid.

Illustratie van de Legende van de witte slang, door Xin Wang, natuurhistorisch museum in Chongqing

“De zwart-wit gestreepte krait is een van de slangen die het meest lijkt op de witte slang in de natuur, dus hebben we besloten om hem naar Bai Su Zhen te noemen”, zeggen de auteurs.

De ontdekking van Suzhen’s krait werd zelfs geïnspireerd door een ander ongeluk uit 2015, toen de Chinese herpetoloog Mian Hou in Yingjiang werd gebeten door een zwart-wit gestreepte krait. “Het deed pijn rond de wond en de huid eromheen werd donker”, zei de ongelukkige man, die het gelukkig overleefde.

De auteurs van de huidige studie realiseerden zich dat de beet anders was dan die van de veelbandige krait B. multicinctus, die zonder duidelijke symptomen of pijn rond de wond gaan. Deze aanwijzing leidde uiteindelijk tot de ontdekking van Suzhen’s krait.

Omdat kraits zeer dodelijk zijn, is het van vitaal belang om hun soortendiversiteit en geografische verspreiding te begrijpen om mensenlevens te redden. Dankzij een adequate beschrijving en classificatie van dodelijke slangen kan onderzoek naar gif, de ontwikkeling van antigif en een goede behandeling van slangenbeten sneller vorderen.

De nieuwe studie maakt het gemakkelijker om onderscheid te maken tussen krait-soorten uit China en aangrenzende Zuidoost-Azië. “Drie soorten zwart-wit gestreepte kraits uit China werden eerder onder dezelfde naam geplaatst – veelbandige krait, wat een passende medische behandeling zou belemmeren”, wijzen de auteurs erop. Bovendien suggereren ze dat tegengif voor de veelbandige krait dienovereenkomstig opnieuw moet worden beoordeeld.

creditSource link

Stefaandeclerck
Logo
Compare items
  • Cameras (0)
  • Phones (0)
Compare